Asociatia Club Sportiv Climb Again a finalizat programul „Escalada, terapie pentru dizabilitate”, cu un eveniment-maraton de catarat pentru 40 de copii beneficiari.
Climb Again Day celebreaza diversitatea si potentialul transformator al escaladei in randul persoanelor cu nevoi speciale si cuprinde lansarea primei lucrari de bune practici pentru dezvoltarea abilitatilor de viata ale persoanelor cu deficiente de vedere, auz sau tulburare de spectru autist.
In ultimii doi ani, asociatia Climb Again a derulat multiple programe de promovare a escaladei in randul tinerilor cu deficiente senzoriale, motorii, psihice sau cu afectiuni din spectrul autist. Escalada devine in acest context o metoda non-formala de invatare si nu se concentreaza doar pe imbunatatirea izolata a unui anumit tip de abilitate, asa cum fac metodele traditionale (logopedia pentru deficiente de vorbire, de exemplu), ci apeleaza in acelasi timp la abilitatile fizice, psihice si sociale, folosind tehnici adaptate si jocul. Copiii nevazatori invata sa se ajute mai bine de spatiul inconjurator si sa-si dezvolte memoria pentru imbunatatirea abilitatilor de orientare. De asemenea, pentru copiii hipoacuzici sunt folosite tehnici speciale pentru focalizarea atentiei, care ii stimuleaza senzorial, iar pe toti deopotriva acest sport si inaltimile pe care ii urca ii ajuta la cresterea increderii de sine.
Programul „Escalada, terapie pentru dizabilitate” este initiat de Asociatia Club Sportiv Climb Again impreuna cu partenerii Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Auz „Sfanta Maria”, Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Vedere Bucuresti si Asociatia Puzzle. (A.D.).